tiistai 31. joulukuuta 2013

Uudenvuoden syömiset

Joulun ja uudenvuoden aika on vähän tällaista mässäilyä. Uusivuosi ei niin paljon kuin joulu ja itse ainakin joulunakin söin ihan kohtuudella. Osa taas ei tietenkään välitä uutena vuotena mässäilystä, vaan kaikesta muusta. Mun mielestä on ainakin hyvä syödä hyvin, niin jaksaakin sitten paremmin. Ja haluaisin tehdä jotain ihan kunnon ruokaa eikä pelkästään vain napostella jotain herkkuja. Itselle on pienestä asti tullut huono olo kaikista naposteltavista, joten olin välillä monta vuotta syömättä niitä. Nykyään tulee joskus maisteltua jotain sipsejä, mutta en vieläkään mätä niitä kamalasti. Kotiin en yleensä osta mitään naposteltavia muuten kuin ehkä juurikin uutena vuotena tai jos on menossa johonkin kaverille kylään ja siellä saa kaikki muutkin maistella tuomisia.

Mitäs meinaatte tehdä uutena vuotena? Minulla ei ole ainakaan mitään suunnitelmia enkä tiedä onko kellään kavereilla mitään illanistujaisia tai bileitä. Luultavasti oon ihan vaan kotona uutena vuotena, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu. Perinteisiä uudenvuoden bileitä meillä ei ainakaan ole.

Mietin tuossa, että mitä ihmiset syö uutena vuotena? Onko teillä jotain perinteisiä uuden vuoden ruokia tai naposteltavia?

Mulle ainakin tuli valtavasti mieleen kaikkia ihania salaatteja ja sitten kunnon ruokais jotain paellaa, wokkia tai pataruokia. Myös jotain ihania kasvisruokia voisi kokeilla. Mä en juurikaan pidä makeata tai makeita leivonnaisia uuden vuoden syötävänä, mutta suolaiset leivonnaiset sopii taas hyvin uuteen vuoteen. Toki jos tekee kunnon menun, voi tehdä myös jonkin jälkiruoan. Omaan uuteen vuoteen sellaiset eivät kuitenkaan juurikaan kuulu.

Kiinnostaa tietää mitä te laittaisitte uutena vuotena tai millaiset ruoat ja naposteltavat sopisivat uuden vuoden bileisiin?

Itse tuossa aloin vähän miettiä mitä ostaisi ruoaksi tai mitä tekisi itse. Enkä tarkoita, että näitä kaikkia pitäisi tehdä tai olla pöydässä, vaan tällaisia mulle tuli ensimmäisenä mieleen ja jotain näistä voisi uutena vuotena tehdä. Listahan olisi varmasti loputon, koska uudeksi vuodeksi voi tehdä vaikka mitä enkä saisi varmasti listaa ikinä valmiiksi jos jäisin miettimään. Ja kaikilla on kuitenkin se oma maku.

- Erilaisia salaatteja kastikkeella (perunasalaatti, Italiansalaatti, sienisalaatti tai katkarapusalaatti). Itse tykkään laittaa sieni- tai katkarapusalaattia paahtoleivän päälle.
- Vihreitä salaatteja (vihreä katkarapusalaatti
- Perinteiset nakit ja lihapullat jos niistä tykkää, kasvispyöryköitä tai kasvispihvejä
- Valkosipuliperunat tai lohkoperunat
- Kotitekoinen pizza tai piirakka hyvillä aineksilla
- Leipää, esimerkiksi Karjalanpiirakat/riisipiirakat ja munavoi, lämpimät voileivät eli lämppärit tai itsetehtyä patonkia tai muuta leipää, Toast skagen eli katkarapuleivät
- Lämpimiä "kunnon" ruokkia kuten Paella, wokki tai jotkut pataruoat, Jambalaya, Chili Con Carne, uunilohi
- Keittoruoat esimerkiksi alkuun jos tekee ihan kunnon menun
- dipattavia juttuja kuten porkkanatikkuja, kurkkua, juustoja, sipsejä
 - Uunijuurekset tai muita vihannes ja kasvisjuttuja
- Popcorn, ehkä voisi maustaa popparit omalla tyylillä
- Täytetyt ruissipsit, esim. katkaraputäyte, kermaviili, smetana tai majoneesitäyte, paholaisen hillo
- Tortilla, taco, Quesadillat
- Uuninachot
- Pasteijat ja muut pasteijan tyyliset piirakat tai cocktailpalat
- Salsakastike (itsetehty) ja muut kastikkeet

Jälkiruoaksi ajattelin vähän letun tyylisiä juttuja eli letut, pannukakku, vohvelit. Niiden kanssa esimerkiksi kermavaahtoa ja hilloa. Blinit voisivat myös olla kivoja. Myös hedelmäsalaatti on hyvää.

Niin kuin jo aikaisemmin sanoin, lista olisi varmaan loputon jos sitä jäisi liikaa miettimään. Ja kaikki tykkää eri jutuista. Mä just huomasin, että tykkäisin vähän sellaisen lihaisamman ruoan ja hedelmien yhdistelmästä. Esimerkiksi kanaa ja sen kanssa mangoa tai ananasta. Välillä oon tehnytkin sellaista, että oon laittanut ananasta enkä ole juurikaan pitänyt jos ananas on vähänkään liian kuuma, mutta tällä hetkellä sellainen ruoka voisi olla kiva juurikin esimerkiksi uuteen vuoteen.

Ruokavinkkejä uuteen vuoteen? Millaisia ruokia itse aiot tehdä tai olet yleensä tehnyt?

tags: syötävät, syömiset, ruoka, herkkuttelu, uusivuosi, vinkki, mielipide, suolaiset, makeat, menu, jälkiruoat, alkuruoat, pääruoat, alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, naposteltavat, oman maun mukaan, mielipiteet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti