maanantai 15. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 15: Lapsuuden joulut

Aloin tuossa joku päivä sitten miettimään lapsuuden jouluja ja eniten ne ehkä tuli mieleen eilen, kun kävin mummolassani. Vessassa, kun katseli purnukoita, tuntui kuin olisi mennyt vuosia taaksepäin. Samat purnukat siellä hyllyssä yhä. Ja muutenkin mummolassa on edelleen serkkujen lapsuuden kuvat hyllyssä. Kenestäkään ei tainnut olla tuoreita kuvia.
Mummolassa oli tarjolla graavilohta, sitä tykkäsin jo aina pienenä syödä ja sitä oli aina ihan pakko saada. Mummo oli tehnyt myös riisipuuroa joka oli hurjan hyvää. Myös äitini teki lauantaina riisipuuroa. Kiva, kun saa tuollaisia lemppareita ja jotka oli lemppareita myös pienenä.

Lapsuudesta tuli myös mieleen se, etten tykännyt rosollista ja nykyään se on ihan lempparia. Muutenkin välillä tuntuu, että jotkut asiat mistä ei lapsena tykännyt yhtään, on nykyään suurinta herkkua. Kyllähän joihinkin makuinen tottuu ja ne on ihan erilaisia silloin lapsena. Ja osaan jutuista ei vaan totu ikinä tai jos joku oli lempparia lapsena, ei siitä nykyään enää niin välitä. Itse en juurikaan tykkää joulutortuista nykyisin, mutta kyllä niitäkin voi sen yhden tai pari syödä per joulu.

Lapsuuden jouluihin liittyy erityisesti ruoka, se että oltiin usein mummolassa ja käytiin joulusaunassa. Ja aina, kun mummo ja pappa (äidin vanhemmat) oli saunassa, kävi joulupukki silloin tuomassa lahjat eteiseen. Jostain syystä mulla ei ainakaan kauheasti muistoja ole siitä, että oltaisiin vietetty joulua mun isän vanhempien luona vaikka ollaan kuitenkin sielläkin oltu.

Toki lapsuuden jouluihin liittyy myös lahjat. Muistan ainakin pari joulua, kun ollaan oltu ihan kotona. Olin aika pieni ja meillä kävi joulupukki, pelkäsin tai jännitin sitä vähän. Ja toisella kerralla olin jo koulussa. Olin nähnyt häkkivarastossa jonkun ison paketin ja isäni sanoi, että se on äidille ja on sellainen muistikuva että siellä olisi muka ollut kangaspuut. No se lahja oli kuitenkin oikeasti mulle ja siellä oli urut. Ne on edelleenkin tallessa mun äidin luona ja taitaa toimia vielä.

Toki lapsuudesta on jäänyt mieleen kuinka kuunneltiin paljon joululauluja, päiväkodin ja koulun jouluesitykset.

Mitä lapsuusmuistoja teillä on joulusta?

tags: lapsuus, lapsi, joulu, muisto, jouluisia muistoja lapsuudesta, joulufiilis, joulumieli, pohdintaa, mielipide

1 kommentti:

  1. Kivoja muistoja. Kyllä varmaan jouluun liittyy eniten muistoja, niin makumuistoja kuin tunnelmia. Muistan, miten pienenä tyttönä istuin isän sylissä ja radiosta kuului "Taas kaikki kauniit muistot" ja isällä valui kyyneleet pitkin poskia. Hänen äitinsä oli juuri menehtynyt ja muistot olivat pinnassa. Pienenäkin sen aisti.
    Sitten on niitä muistoja, jotka tulvahtaa yhtäkkiä jostakin mausta, tuoksusta, musiikista.. Meillä oli tapana syödä joulupuuro "karhunkupeista". Sen haluaisin omaankin jouluumme. Myös aamusauna, joulurauhanjulistuksen jälkeen hiljentyminen jne.
    Muistan, kun aattooamuna heräsi, kuului sellainen jouluinen tohina; isä valmisti kalkkunaa siskoni kanssa, äiti teki viimeisiä valmisteluja, sisarukset tekivät kuka mitäkin jouluun liittyvää. Ilmapiiri aattona on erityinen; jännittynyt ja juhlava.

    VastaaPoista