tiistai 22. joulukuuta 2015

Savulohitartar

Tämä herkku sopii hyvin esimerkiksi joulupöytään tai uudeksi vuodeksi. Ostin kesällä muutaman pyöreän muotin jolla näitä saisi ainakin kivasti tehtyä. Ostin ne kesällä, kun katselin Sikke Sumarin Sikke - Ruokaa rakkaudella -ohjelmaa ja hän teki jotain leipiä samanlaisella muotilla. Pohjalla leipää ja täyte päällä. Toki täytettä voi laittaa ilman muottiakin. Tykkään ihan todella paljon tällaisista täytejutuista esimerkiksi leivän päällä tai välissä.

Savulohitartar

300 g savulohta
1-2 purkkia ranskankermaa
Nippu tilliä tai ruohosipulia (itse laittaisin molempia)
Suolaa ja mustapippuria
2 tl piparjuuritahnaa
(kirjolohen mätiä)
Saaristolaisleipää

Kuutioi savulohi. Sekoita ainekset kulhossa ja anna maustua jääkaapissa. Mausta piparjuurella ja mädillä.

Kokoa tartat saaristolaisleipäsiivun päälle. Koristele mädillä ja tillillä tai ruohosipulilla.

Saaristolaisleipä
(Ohjeesta tulee kaksi leipää)

1 litra piimää
50g hiivaa
2,5dl siirappia
2 tl suolaa
2dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
noin 7 dl vehnäjauhoja
voita vuokien voiteluun

Leipien voiteluun siirappivettä johon tulee puolet siirappia ja puolet vettä.

Piimä lämmitetään kädenlämpöiseksi ja hiiva liuotetaan joukkoon. Lisätään siirappi, suola, maltaat, leseet ja jauhot. Sekoitetaan taikina tasaiseksi. Annetaan kohota liinan alla noin 1,5 tuntia

Kohonneesta taikinasta sekoitetaan ilmakuplat pois. Voidellaan vuoat. Taikina kaadetaan kahteen 1,5 litran leipävuokaan. Pinnat tasoitetaan ja annetaan taikinan kohota vielä puolisen tuntia.

Uuni 175 asteeseen. Leipiä paistetaan alatasolla noin tunnin ajan. Voidellaan leipien pinta siirappivedellä ja jatketaan leipien kypsentämistä vielä noin puolen tunnin ajan.

Leivät kumotaan heti uunistaoton jälkeen ritilälle ja jäähdytetään liinan alla.

Leivät kääritään kelmuun ja folioon ja laitetaan ne viileään tekeytymään 2-3 päiväksi.

tags: kala, lohi, kalapöytä, jouluruoat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti